• smaland

    De mooiste plaatsen in Småland

De mooiste plaatsen om te bezoeken in Småland

Småland, gelegen in het zuiden van vakantieland Zweden, is een regio vol avontuur. Met zijn bosrijke landschappen en historische roots in het koninkrijk Zweden, is het echt een aanrader voor jouw vakantie. Dit gebied, onderdeel van de regio Götaland, beslaat delen van Kalmar, Kronobergs en Jönköpings län. In Småland kan je alle kanten op: Van historische steden tot het eiland Öland en van prachtige kasten tot het Astrid Lindgrens Värld. In deze blog vind je de mooiste plekjes die je zeker niet mag overslaan wanneer je in deze omgeving op vakantie bent! Check ook deze tips in de omgeving.

1. Het eiland Öland

Öland is het  zonovergoten eiland van Zweden! Vergeet de donkere bossen en diepe meren van het Zweedse binnenland; hier vind je de meeste zon, zandstranden en een adembenemende kustlijn. Perfect voor een fietstocht of, voor de avonturiers, een dagje kitesurfen.

Öland is uniek met zijn meer dan 300 molens, waarvan de meeste alleen nog als monumenten dienen. Dit smalle eiland, dat zich uitstrekt over 140 kilometer, is een paradijs voor fietsliefhebbers met meer dan 1400 kilometer aan fietspaden. Tijdens je fietstocht door het natuurreservaat Bödakusten Västra, zie je hoe pijnboombossen overgaan in kalkstenen rotsen langs de kust. En als je liever relaxt, biedt Öland rustige stranden om te genieten van een boek onder de Zweedse zon.

2. Borgholm Slott

Niet te missen op Öland is Borgholm Slott, een juweeltje van historische schoonheid. Dit kasteel, dat vaak wordt beschreven als de mooiste ruïne van Scandinavië, ligt op een steenworp afstand van Borgholm, een stad rijk aan 19e-eeuwse architectuur.

De kasteelruïne van Borgholm is deels gerestaureerd en biedt een indrukwekkende expositie over de geschiedenis van het kasteel. De presentatie is direct en visueel, ideaal voor een snelle culturele injectie. Kinderen zullen genieten van de speurtochten en activiteiten die naadloos in het kasteelbezoek zijn verweven.

3. Astrid Lindgrens Värld

In Vimmerby, het hart van Småland, vind je Astrid Lindgrens Värld. Dit themapark is een eerbetoon aan de beroemde Zweedse kinderboekenschrijfster. Hier ontmoet je al je favoriete karakters uit Lindgrens verhalen, van Pippi Langkous tot de Gebroeders Leeuwenhart. Een absolute tip voor een vakantie met kids in Zweden!

Het park is verdeeld in verschillende 'werelden', elk gebaseerd op de bekende verhalen. Zo vind je Pippi in Villa Kakelbont en Emil in de Katthult-boerderij. De decors zijn open voor ontdekking en spel wanneer er geen voorstellingen zijn. Het is een unieke plek waar kinderen en volwassenen samen de magie van Lindgrens verhalen kunnen beleven en zelf de helden van hun eigen avontuur kunnen zijn.

4. Kalmar

Op weg naar Öland? Maak een pitstop in Kalmar! Deze stad is een must-visit met het Kalmar Slott, een prachtig renaissancekasteel, schitterend aan de waterkant. Wandel door de groene parken naar het hart van Kalmar, Gamla Stan, en geniet van de kleurrijke huizen en de opvallende bronsgroene torens van de kathedraal.

Het kasteel zelf, gelegen op een eilandje, is een echt plaatje. Met een ophaalbrug en een slotgracht voelt het als een sprong terug in de tijd. De rondleidingen zijn top, waarbij je alles te weten komt over de koningskamer, prachtige fresco's en antieke meubels. Voor kinderen zijn er ridderdagen met zwaardvechten en toernooien. En voor de liefhebbers van het nachtleven: Kalmar is ook een bruisende studentenstad met volop clubs en bars.

5. Gränna

Voor de zoetekauwen: Gränna is het walhalla van snoep! Deze plek staat bekend om de polkagris, de iconische rood-witte zuurstokken. Maar ook als je niet van zoet houdt, is Gränna een plaatje met haar pastelkleurige huizen en rood-witte luifels. Hier begon Amalia Eriksson haar snoepimperium om haar gezin te onderhouden. Vandaag de dag kun je in de hoofdstraat van Gränna zien hoe deze snoepjes nog steeds met de hand worden gemaakt. Proef ze warm en vers uit de snoepwinkels!

6. Eksjö

Een bezoek aan Eksjö is een must als je door Småland reist. Samen met Hjo en Nora vormt Eksjö de Tre Trästader, bekend om de goed bewaarde houten huisjes. Slenter door de straten vol historische houten panden en voel de geschiedenis. Na een dagje wandelen kun je genieten van de lokale specialiteit Eksjöknuten. De omgeving biedt ook prachtige natuur met bossen, meren en de Skurugata-kloof.

In Eksjö vind je het historisch museum Fornminnesgården, gevestigd in een oude kopersmederij. Het museum toont een rijke collectie van oude ambachten en werktuigen. Ook de Aschanska-boerderij, een verborgen parel, is een bezoek waard. Deze oude boerderij geeft een kijkje in het leven van een rijke handelaarsfamilie uit vervlogen tijden. Met een gedekte tafel en pianomuziek op de achtergrond waan je je in een andere wereld.

 

Nieuws

  • De mooiste plaatsen om te bezoeken in Småland

    Småland, gelegen in het zuiden van vakantieland Zweden, is een regio vo...

    Lees meer
  • Vissen met een gids op het Mycklaflon meer

    Vissen op het grote meer Mycklaflon samen met een gids in een motorboot voor ...

    Lees meer
Meer nieuws
  • Belltent

    Ingerichte Belltent

    Ingericht Belltent voor 4 personen

    Lees meer
  • Camping

    Camping

    De camping ligt aan de rand van de Smålandse Hooglanden, op 20 km afstand van Eksjö.

    Lees meer
  • Luxe safaritenten

    Luxe safaritenten

    Lekker buiten koken op de verrijdbare keuken op uw eigen houten terras onder de luifel.

    Lees meer
  • Zweedse stuga

    Zweedse stuga

    Slapen in een zweedse stuga, is dat niet geweldig.

    Lees meer
  • Appartementen in Höreda

    Appartementen in Höreda

    Luxe appartementen in Höreda in het voormaling kinderdagverblijf Sunnanäng op 5 km. afstand van Eksjö

    Lees meer
  • Vakantiehuis in Hjältevad

    Vakantiehuis in Hjältevad

    In het plaatsje Hjältevad in Småland ligt deze mooie vakantiewoning voor 6 personen

    Lees meer
  • Vakantiehuis Boarp

    Vakantiehuis Boarp

    Op een fantastische plek hebben wij deze typisch zweedse woning te huur voor 6 personen.

    Lees meer
  • Marcha Bos

    "Fijne plek om tot rust te komen in een mooie omgeving "

    Marcha Bos
  • Heiko Leugs

    "Een paar keer daar gekampeerd op de kleinschalige, rustige en prachtig gelegen camping"

    Heiko Leugs
  • Desiree Berkenbosch

    "Rustige gezellige camping. Vriendelijke eigenaren en kok"

    Desiree Berkenbosch
  • Bas Sonnevelt

    "de reden dat Geardropper voor Mycklaflons camping als basecamp heeft gekozen."

    Bas Sonnevelt

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.